Sunday, September 17, 2006

Totuus uusien medioiden aikana


Smash Asem! -tapaus näyttää osoittavan Suomessa uutta tiedottamisen aikakautta. Heti Kiasma-tapahtuman jälkeen poliisi järjesti perinteisen pompöösin tiedotustilaisuuden, jolla pyrittiin merkityksellistämään tapahtumat yhdestä näkökulmasta ja virallisella tavalla. Perinteisesti tiedotusvälineiden, kuten lehdistön tehtävä olisi ollut välittää tämä tieto julkisuuteen. Poliisilta kuitenkin unohtui, että nykyisen blogosfäärin aikana totuudesta voidaan käydä julkisuudessa kamppailua entistä avoimemmin. Virallista tarinaa vastaan asetuu joukko blogosfäärin tarinoita, osa silminnäkijöiden, osa muiden kommentoijien. Smash Asem! osoittaa ennen kaikkea sen, että totuus ei ole yksinkertainen – ei ainakaan virallinen totuus. Sen sijaan tieto tapahtumista rakentuu monista tarinoista, tarinoiden verkosta, joita voimme lukea blogeista, kolumneista ja keskustelupalstoilta.

Smash Asem! osoittaa myös tarvetta uusiin lukutaitoihin. Henkilokohtainen tulkinta asioista ei synny yhden tiedotteen perusteella, vaan monien tarinoiden kiasmasta. Tiedonvälitys on hajautunut ja tietoa tuottavat sekä sekä viranomaiset, journalistit että sosiaalisten medioiden verkostot. Tiedon rakentuminen edellyttää näin kriittistä ja punnitsevaa otetta, jossa on mahdollisuus kuunnella eri näkökulmia, katsoa videomateriaaleja ja kuvia ja lopulta luoda oma käsitys asiasta. Tiedonvälitys on siis sosiaalisten medioiden käytön myötä saamassa demokraattisempia piirteitä. Nyt olisi vain kannustettava ihmisiä luomaan oma käsityksensä eri lähteitä seuraamalla, myös niistä vaihtoehtoisia.

Päätoimittaja ja toisinajattelija Matti Apunen valitteli kuitenkin Aamulehden Kronikassa 16.9. että poliisi hävisi tiedotussodan "mellakoitsijoille". Apunen olisi kaivannut samanlaista otetta kuin armeija käyttää (ideaalina ilmeisesti Venäjän tai USA:n armeijan tiedotus): yksi tieto ja yksi totuus.

Nyt on vaan niin, että informaation jakelu ei ollut kahden kauppaa, vaan paikalla olleet ihmiset ja uudet mediat mahdollistivat tapahtumien valokuvian, videomateriaalin ja näkökulmien jakamisen niin että jokainen voi itse tehdä johtopäätöksensä tapahtumista. Onneksi näin.

Wikipediassa käydään nyt vääntöä siitä säilytetäänkö tällä hetkellä tapahtumista kertova artikkeli: http://fi.wikipedia.org/wiki/Smash_Asem

Mikä siis on totuus?

Yllä oleva kuva: Tuukka Ylä-Anttila: http://www.flickr.com/photos/tya1708/239059856/in/set-72157594277259536/


Googlesta Smash Asem -haulla löytyy yli 200 000 osumaa!

1 comment:

Ismo Kiesiläinen said...

Minäkin pohdin totuuden nykytilaa omassa blogissani jokunen aika sitten. Näkökulma tosin on hieman toinen: pitäisikö meidän kokonaan päästää irti faktan ja fiktion erottelusta? Mitä meillä olisi sen tilalle?

http://timpu.blogspot.com/2006/06/arvoton-fakta-vai-trke-vale.html