Monday, October 02, 2006

Mediakasvatuskirje 2.10.

Videotivoli

Tampereen elokuvajuhlat ja Pirkanmaan elokuvakeskus järjestävät jälleen videotapahtuman lapsille ja nuorille Tampereen lyhytelokuvajuhlien yhteydessä. Viime vuonna Videotivoli sai yli 600 lasten tekemää filmiä kaikkialta maailmasta. Videotivolin tarkoitus on antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus esittää töitään julkisuudessa ilman kilpailua.

Osallistu nyt!!!!

Nyt on aika pakata video kuoreen, täyttää ilmoittautumislomake ja lähettää työsi Videotivoliin. Töiden viimeinen lähetyspäivä, 30.10.2006.

Aihe ja tyyli on vapaa
Kesto alle 10 minuuttia.
Osallistujien syntymävuosi 1991 tai sen jälkeen.
Deadline 30.10.2006.
Säännöt ja ilmoittautumislomakkeen löydät nettisivultamme www.videotivoli.fi.


Videotivoli
Pirkanmaan Elokuvakeskus ry
P.O. BOX 432, 33101 Tampere,Finland
videotivoli@videotivoli.fi

Tel. +358 - (0)3 - 222 6236
Mob. +358 - (0)40 - 5074487
fax. +358 - (0)3 - 222 6525

--------------------------------------------------------------------------

Mikä on mesettämisen mieli ja habbottamisen tarkoitus?
Tampereella pohditaan nuorison mediakulttuureja kasvattajan näkökulmasta

Mitä lapset ja nuoret tekevät, kun he mesettävät, habbottavat tai irkkaavat? Opetusalan koulutuskeskus Opeko järjestää Tampereen Mindtrek-viikon yhteydessä seminaarin, jossa kysymyksiä tarkastellaan aikuisen ja kasvattajan näkökulmasta. Seminaari on osa Mindtrek-tapahtuman (6.–11.11.) mediakasvatusaiheista Mediaseikkailu-päivää. Seminaari Mediavälitteiset nuorisokulttuurit on myös osa Tampereella kasvattajille järjestettävää samannimistä valtakunnallista koulutusohjelmaa (6.11.2006–26.1.2007), jossa mietitään, miten nuorison viestintäkulttuureja voitaisiin hyödyntää pedagogisesti nykyopetuksessa.

Tiistaina 7.11. pidettävässä seminaarissa kysytään, millaisia mahdollisuuksia ja uhkia mediavälitteisiin nuorisokulttuureihin sisältyy. Nuorisotutkija Kari Paakkunainen Helsingin yliopistosta selvittää, millaisilla tavoilla mediankäyttö liittyy uusiin nuorisokulttuureihin. Tampereen yliopiston professori, pelitutkija Frans Mäyrä luo katsausta pelimaailmoihin, joissa koululaiset viettävät aikaansa mutta joiden potentiaalia ei ole juurikaan käytetty hyväksi opetuksessa. Elokuvatarkastaja, psykologi Hanna Hapon aiheena on kysymys, miten nuoria voi suojella median haitallisilta vaikutuksilta. Psykologian tohtori, Jyväskylän yliopiston viestintäpäällikkö Anu Mustonen arvioi, millaista aikuisen läsnäoloa nuoret tarvitsevat liikkuessaan nettimaailmassa, jossa yhteinen kanssakäyminen saa joskus ikäviäkin muotoja.

Opetushallituksen rahoittama koulutusohjelma jatkaa siitä, mihin seminaari jää: se pyrkii tekemään nuorten osallistumisen maailmaa aikuisille ymmärrettäväksi ja avaamaan käytännön näkökulmia nykyteknologioihin. Nuoret hyödyntävät verkossa usein varsin kehittyneitä viestinnän ja tiedonkäsittelyn tapoja: esimerkiksi Messenger-ohjelmaa voi käyttää läksyjenluvun tukena, ja keskustelupalstoilla tehtäviä on mahdollista pohtia yhdessä. Opetus rakennetaan kuitenkin usein näistä malleista ja taidoista irralliseksi. Koulutuksessa kysytäänkin, miten luokkaopetus ja nuorten mediamaailma voisivat lähentyä toisiaan yhteisten tarttumapintojen kautta.

Koulutusohjelman aikana ääneen pääsevät myös nuoret itse. Nuoret kouluttajat jakavat 25.1.2007 kokemuksiaan virtuaalikäyttäytymisestään ja mediankäyttötavoistaan, jotka itse asiassa toteuttavat ”sosiokonstruktivistista oppimisnäkemystä” ja ”kaksisuuntaista sosialisaatiota” ilman, että pedagogit ovat asiaa edistäneet. Koulutusohjelman lopputuloksena verkkoon syntyy julkinen web-sivu, johon sisältyy opettajille suunnattu wikipedia nuorten mediamaailman ilmiöistä. Sivuston on tarkoitus jäädä elämään koulutuksen jälkeen sekä tarjota vinkkejä ja virikkeitä peruskoulujen opetukseen.

Mediavälitteisten nuorisokulttuurien seminaari tiistaina 7.11.2006 kello 9–17. Mediamuseo Rupriikki, Väinö Linnan aukio 13 (Finlaysonin alue), Tampere. Koulutusohjelman ensimmäinen jakso 6.–7.11.2006 ja toinen jakso 25.–26.1.2007 Tampereella. Koulutukseen osallistuu 20 opettajaa, joita on mahdollista haastatella.

Lisätietoja:

Suunnittelija Marko Lahtinen
Opetusalan koulutuskeskus Opeko
03-848 0232, 050–911 9450
marko.lahtinen@opeko.fi
www.opeko.fi

www.opeko.fi/mediaseikkailu

No comments: