Monday, October 27, 2008

Nuorisotyötä verkkoon

Viestintäministeri Suvi Lindén lupasi lasten ja nuorten mediafoorumissa 23.10.2008 tehostaa internetissä tapahtuvaa nuorisotyötä. Hyvä näin. Samalla kukkaron nyörit heltiävät 10 poliisin palkkaamiseen nettiä valvomaan. Kauhajoen jälkeen siis valvontaa tehostetaan.

Mistäköhän se johtuu, että vaikka erilaiset raportit ovat todistelleet vuosia mediakasvatuksen tarpeita, rahaa ei ole löytynyt palkkaamaan kymmentä mediakasvatuksen opettajaa, opettajankouluttajaa, nuorisotyöntekijää tms. Luulisi, että kasvatustyöllä tavoitettaisiin laajempia joukkoja ja turvattaisiin valistukseen, tietoon ja eettiseen vastuuseen nojaavaa tulevaisuutta. Vaan ei. 10 poliisia. 10 poliisia valvomaan internetiä, jonne on laskettu vuonna 2007 syötetyn 161 miljardia gigabittiä. Se tarkoittaa 3 miljoonaa kertaa enemmän tietoa kuin kirjoihin on ikinä kirjoitettu tai kuusi tonnia kirjoja jokaista maapallon asukasta kohti. 2010 ennustetaan, että digitaalista informaatiota syötetään nettiin 988 miljardia gigabittiä (lähde: Plfrey & Gasser (2008), Born Digital). Ja tätä valvoo 10 suomalaista poliisia. 10 poliisia.

Valvonta tuntuu yksinkertaiselta ratkaisulta monimutkaiseen ongelmaan. Mutta silti. Kannattaisin mielummin kasvatusta, ja josko saisi ne 10 mediakasvatukseen erikoistunutta opettajankouluttajaa, please.

Muuten, ministeri Lindén piti lasten ja nuorten mediafoorumissa puheen 23.10. joka julkaisiin myös netissä liikenne- ja viestintäministeriön sivuilla. Tätä kirjoittaessani puhe on oudosti kadonnut. Sivulla lukee vain "näyttöportletti on hetkellisesti pois käytöstä." Ovatkohan hakkerit iskeneet? Ja mikä on 'näyttöportletti'?

1 comment:

Antti H. said...

Yksinkertaisia ratkaisuja yksinkertaisille ihmisille. Mitä muutakaan tuohon voisi sanoa. Ei sillä ole väliä toimiiko joku, riittää kun se kuulostaa toimivalta - kunhan asioille tehdään jotain jonkun tunnetun toimintamekanismin kautta.